Dýňové kari
Recept se vám pokusíme předat, ale protože vařila zejména naše improvizační specialistka a odpůrkyně striktních pravidel Verča, bude na vás, abyste si poměry a časy vyladili podle svých preferencí.
Suroviny:
- cibule
- mrkev
- dýně hokaido
- brambory
- červená čočka
- dýňová Bujonka
- kari koření
- sůl
- badyán
- skořice
- kokosové mléko
- pražené ořechy dle vlastního výběru
Postup:
Podstatou všeho je krájená zelenina, červená čočka a jedna hluboká pánev, ve které se postupně veškeré suroviny potkají a chutě prolnou. Začátek zní jako bychom vařili nějaký český evergreen. Prvním krokem je zpěnit cibulku na oleji. K ní přidejte mrkev na menší kostičky a zarestujte ji. Na řadě je kari koření a dál pak krájená hokaidó dýně, brambory a lžíce dýňové Bujonky. Zarestovanou zeleninu podlijte vodou a osolte.
Protože nám nedávno prozradil svůj trik specialista indické kuchyně z Radhošťského týmu Jirka E., pod pokličku jsme při vaření schovali i hvězdičku badyánu a kousek skořice. Zkuste to taky.
V momentě, kdy je zelenina téměř měkká, přidejte do směsi červenou čočku a povařte společně. Nakonec vše zjemněte vysokoprocentním kokosovým mlékem.
Třešničkou na dortu a naším oblíbeným doplňkem jsou pražené ořechy, v tomto případě kombinace kešu a arašídů a čerstvé bylinky.
Dýňové karí je syté, zahřeje vás a doplní bílkoviny i kopec sacharidů. Ideální je, dopřát si k němu čerstvý listový salát. Nic nezkazíte ani extra porcí bílkovin v podobě tofu. Nechte si chutnat.

DALŠÍ RECEPTY K OCHUTNÁNÍ:
První kroky ke kvašení
Zero waste ke svačině
Domácí letní osvěžení
Jahodový džem podle Zuzky
Podpořte udržitelný svět!
Umožňujeme lidem trvalý, bezplatný a snadný přístup k informacím o zero waste. Děkujeme, že podporujete naši práci.