Dýňové kari

19. 2. 2021
Off

Recept se vám pokusíme předat, ale protože vařila zejména naše improvizační specialistka a odpůrkyně striktních pravidel Verča, bude na vás, abyste si poměry a časy vyladili podle svých preferencí.

Suroviny:

  • cibule
  • mrkev
  • dýně hokaido
  • brambory
  • červená čočka
  • dýňová Bujonka
  • kari koření
  • sůl
  • badyán
  • skořice
  • kokosové mléko
  • pražené ořechy dle vlastního výběru

Postup:

Podstatou všeho je krájená zelenina, červená čočka a jedna hluboká pánev, ve které se postupně veškeré suroviny potkají a chutě prolnou. Začátek zní jako bychom vařili nějaký český evergreen. Prvním krokem je zpěnit cibulku na oleji. K ní přidejte mrkev na menší kostičky a zarestujte ji. Na řadě je kari koření a dál pak krájená hokaidó dýně, brambory a lžíce dýňové Bujonky. Zarestovanou zeleninu podlijte vodou a osolte.

Protože nám nedávno prozradil svůj trik specialista indické kuchyně z Radhošťského týmu Jirka E., pod pokličku jsme při vaření schovali i hvězdičku badyánu a kousek skořice. Zkuste to taky.

V momentě, kdy je zelenina téměř měkká, přidejte do směsi červenou čočku a povařte společně. Nakonec vše zjemněte vysokoprocentním kokosovým mlékem.

Třešničkou na dortu a naším oblíbeným doplňkem jsou pražené ořechy, v tomto případě kombinace kešu a arašídů a čerstvé bylinky.

Dýňové karí je syté, zahřeje vás a doplní bílkoviny i kopec sacharidů. Ideální je, dopřát si k němu čerstvý listový salát. Nic nezkazíte ani extra porcí bílkovin v podobě tofu. Nechte si chutnat.

 

DALŠÍ RECEPTY K OCHUTNÁNÍ:

Podpořte udržitelný svět!

Umožňujeme lidem trvalý, bezplatný a snadný přístup k informacím o zero waste. Děkujeme, že podporujete naši práci.