Domácí letní osvěžení
zdravě a bez obalu, z vaničky i ze dřívka
Ležím na lehátku, čtu oblíbenou knížku a nechávám své tělo opečovávat slunečními paprsky. K absolutnímu štěstí mi chybí už jen maličkost. Ledové osvěžení. Zmrzlina. Buďte i vy připraveni na to, ať nemusíte letět do obchodu pro přeslazený koktejl surovin, kterým možná stejně jako já ani nerozumíte. Vyrobte si zmrzlinu doma. Může být zdravá a z lokálních či bezobalových surovin. Seznámím vás se základními recepty na zmrzlinu i nanuky na dřívku. A pak už je to na vás – ani tady se totiž fantazii meze nekladou.
I pokud nepatříte mezi majitele zmrzlinovače, můžete si vyrobit klasickou zmrzlinu ve vaničce, která bude šlapat na paty těm z italských zmrzlináren. Zkuste se zeptat ve svém okolí a na pár dní si zmrzlinovač od někoho půjčit. Můžete si udělat zásoby do mrazáku, které vám sice vydrží kratší dobu, než si budete myslet, ale tím spíš to stojí za to. Samozřejmě to můžete zkusit i bez zmrzlinovače, ale pokud směs ve vaničce zmrzne tak, jak ji tam nalejete (bez průběžného míchání, které zmrzlinovač zajistí) a vytvoří ledové krystalky, bude opravdu hodně tvrdá a místo ledového osvěžení si při dolování zmrzliny z vaničky pěkně zamakáte. To sice většinou taky stojí za to, ale když si ze stejné směsi vyrobíte nanuky (viz níže), budete to mít bez posilování.
Domácí zmrzlina ze zmrzlinovače
Recept je opravdu jednoduchý. Pokud budete vyrábět ovocný sorbet, pouze rozmixujete ovoce a dáte ho mrazit do zmrzlinovače. V případě nějaké mléčné/smetanové příchutě budete potřebovat onen mléčný/smetanový základ a to, čím ho dochutíte. Základ zmrzliny můžete vyrobit z mléka, jogurtu, smetany nebo rostlinného mléka. Abyste to zvládli bez obalu, zkuste si rostlinné mléko vyrobit doma.
Tady jsou mé dva oblíbené recepty:
Skořicová zmrzlina s perníčky
350 ml ovesného mléka
80 ml vody
oblíbené sladidlo dle chuti
1 zarovnaná čajová lžička mleté skořice
perníčky z Biopekárny Zemanka
POSTUP:
- Do rendlíku dejte vodu a skořici, chvíli povařte, krásně se to rozvoní.
- Přidejte ovesné mléko a sladidlo. Pokud nesladíte sirupem, ale krupicovým cukrem, počkejte, až se rozpustí.
- Poté směs nechte vychladnout a nalejte do zmrzlinovače.
- Když začne zmrzlina pomalu mrznout (přestává téct) přisypte nalámané perníčky.
- Hotovou zmrzlinu dejte do vaničky, můžete dozdobit perníčkem, a uložte do mrazničky. Pokud ji tedy hned nesníte.
Kokosová
400 ml kokosového mléka
oblíbené sladidlo dle chuti
3 vrchovaté lžíce kokosu
POSTUP:
- Na pánvi opražte kokos dozlatova. Pozor, ať se nespálí.
- V rendlíku ohřejte kokosové mléko, přidejte sladidlo a opražený kokos (nechte si trochu kokosu na ozdobu). Můžete směs chvíli povařit, ale není to nutné.
- Směs nechte vychladnout a nalejte do zmrzlinovače.
- Až bude zmrzlina hotová, dejte ji do vaničky a dozdobte zbylým kokosem.
- Uložte do mrazničky.
I tyto recepty si můžete upravit podle sebe. Místo rostlinného mléka můžete použít bio mléko či smetanu přímo od farmáře. Můžete také experimentovat s příchutěmi, stačí do (ne)mléčného základu přidat kakao nebo rozmačkané ovoce. Zmrzlina vám bude z mrazáku mizet před očima, prostoru pro testování tak bude určitě dost.
Nanuky do formičky
Na trhu je dnes už nepřeberné množství formiček na nanuky, od těch obyčejných až po designové kousky. Pokud ale doma nechcete mít celý rok něco, co využijete jen přes léto, stejně dobře vám poslouží kelímek od jogurtu a lžička, kterou použijete místo dřívka.
Stejně jako u zmrzliny můžete použít čistě ovoce, které rozmixujete a nalijete do formiček. Pokud budete mít ovoce dost zralé nebo třeba přidáte zralý banán, směs ani nemusíte sladit, což určitě ocení maminky dětí, které zmrzlinu milují. Do ovocné směsi zkuste přidat co nejméně vody, ať zbytečně neředíte chuť nanuku. Do (ne)mléčných směsí můžete přidat jak mléko, jogurt či smetanu, tak rostlinné mléko. Nanuky můžete zdobit kousky ovoce, které vložíte do formičky v jakékoliv fázi plnění.
Pokud nemáte čerstvé ovoce, na přípravu nanuku můžete použít i ovoce sušené. Podívejte se, jak na to.
Nanuk ze sušeného manga
sušené mango z bezobalu
strouhaný kokos
oblíbené sladidlo dle chuti
voda
POSTUP:
- Sušené mango namočte do vody a nechejte pár hodin, aby se rehydratovalo. Poté rozmixujte s pomocí vody, ve které jste ho namáčeli (poměr 1:1).
- Na kokosovou vrstvu smíchejte strouhaný kokos s teplou vodou v poměru 1 díl kokosu : 2 díly vody. Kokos rozmixujte a pokud vám v nanuku nevadí dužina, nechte tak. Pokud chcete použít pouze tekutinu, vymačkejte ji přes plátýnko a zbytek dužiny využijte třeba při pečení sušenek nebo koláče. Pokud na kokosovou vrstvu použijete méně vody, dosáhnete krémovějšího výsledku.
- Přidejte trochu oblíbeného sladidla dle chuti.
- Postupně naplňte formičky a dejte mrazit alespoň na 6 hodin.
Až nějaký recept vyzkoušíte, dejte nám vědět, jak se povedl. Rádi se necháme inspirovat na nové zajímavé kombinace. Já se letos poprvé chystám na nanuky pro dospělé s kapkou alkoholu. Zkoušeli jste třeba takové šampaňské s jahodami?
Chci dostávat novinky ze světa zero waste!
Podpořte udržitelný svět!
Umožňujeme lidem trvalý, bezplatný a snadný přístup k informacím o zero waste. Děkujeme, že podporujete naši práci.
Jeden komentář k “Domácí letní osvěžení”
Komentáře jsou uzavřeny.
[…] Možná si potrpíte na designové krabičky a možná si svačinu… […]