Jahodový džem podle Zuzky

11. 6. 2021
Off

Během mé zavařovací kariéry jsem prošla všemi fázemi. Od té první, kdy člověk v obchodech plaše sahá po želírovacích cukrech a drží se skálopevně poměrů na sáčku až po zavařování bez cukru. Nakonec jsem zakotvila někde uprostřed a to z jednoho jediného ryze praktického důvodu. Džemy bez cukru se mi ve špajzu neustále kupily. Jednoho dne jsem došla k objevnému zjištění, že takové zavařování mi je se třemi dětmi naprosto k ničemu a rozhodně nepomůže harmonii ani ve vesmíru ani v naší rodině.

Prověřená zlatá střední cesta se ukázala být tou pravou.

Pojďte si zajamovat s jahodami!

Nejpracnější je odstopkovat jahody, pak už je to šup šup. Fígl je v chia semínkách, které krásně zrosolovatí a v prášku z mořské řasy agar agar, který džem zahustí. Agar agar je vlastně taková veganská želatina. Funguje stejně. Je bez vůně a chuti. Ať už budete džem sladit jakýmkoliv sladidlem, přidávejte ho postupně a ochutnávejte. Je těžké napsat recept na džem, protože v každé rodině je hranice toho, co je akorát sladké, jinde. Množství sladidla ať už cukru, medu nebo čekankového sirupu si určete sami podle sladkosti jahod. A nezapomeňte na sůl! Ta by neměla chybět v žádném džemu, protože vytáhne sladkou chuť a není potřeba tolik sladit. Některému druhu ovoce sůl stačí. Dělala jsem třeba báječný džem z třešní a ten opravdu nebylo potřeba jinak doslazovat. Prý to jde i s plně zralými meruňkami. To ale bohužel ještě nemám vyzkoušeno.

Připravte si:

  • 3500 g jahod bez stopek
  • 15 kapek vanilkové esence
  • 6 zarovnaných lžic chia semínek
  • malá lžička soli
  • 8 g prášku agar agar
  • 200 ml vody

Jak sladit:

200 – 600 g cukru a/nebo čekankového sirupu a/nebo medu

Postup:

Jahody dejte do velkého hrnce, přidejte vanilkovou esenci a rozmixujte tyčovým mixérem (výsledek bude řidší) nebo rozmačkejte (výsledek bude hustější). Pak přidejte chia semínka a přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum. Přidejte vybrané sladidlo nebo jejich kombinaci, sůl a za občasného míchání nechte probublávat asi 3 minuty. 

Mezitím si rozmíchejte agar agar s vodou a také přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte na mírném plameni 5 minut. Nakonec přidejte k jahodám a vařte společně ještě pár minut.

Ihned plňte do čistých vyvařených skleniček a zavíčkujte. Na tento recept spotřebujete asi 20 skleniček o objemu 250 ml. Důležité je při plnění nepokapat hrdlo skleničky a používat jen čisté naběračky a lžíce. Džem ještě zavařte. Já to dělám buď v myčce nebo v troubě.

Džemu s agarem to může někdy trochu trvat, než ztuhne. Většinou se tak uděje, jakmile úplně vychladne. Mělo by to být nejpozději do druhého dne.

Poznámka od Any:

Zuzka do svého života naprosto přirozeně obsáhla principy udržitelnosti, zero waste a smysluplného života. Možná by se teď bránila, že od svých zásad na některých místech upustila. Ale to je jak kapka v moři v celkovém způsobu jejího života, bydlení a vedení domácnosti. Však to posoudíte sami. Když začnete listovat kuchařským blogem www.varenipodlezuzky.com, nejednou narazíte na zmínky o tom, jak zužitkovat vedlejší produkty při vaření nebo uspořit energii hromadnou přípravou a překvapí vás, kolik surovin pochází ze zahrádky. Přitom nejde o žádnou eko paniku a dogma. Zuzka je v tom doma, tak se nechte inspirovat.

Připravila Anna Veselovská ve spolupráci se Zuzkou Čítkovou a jejím blogem Vaření podle Zuzky.

DALŠÍ RECEPTY K OCHUTNÁNÍ:

Chci dostávat novinky ze světa zero waste!

Podpořte udržitelný svět!

Umožňujeme lidem trvalý, bezplatný a snadný přístup k informacím o zero waste. Děkujeme, že podporujete naši práci.