Čerstvý paneer
04.
3.
2021
Off
Výroba vlastního domácího sýra je super cesta, jak zachránit mléko, které nestíháte zužitkovat jinak. Na čerstvý paneer navíc nepotřebujete nic jiného, než trochu soli a citron, který pomůže mléko vysrážet. Tedy alespoň podle domácího receptu našeho kolegy Jirky z Radhošťské.
Suroviny:
- mléko (i na kraji životnosti)
- sůl
- citrón
Postup:
- Mléko zahřejte pod bod varu (na hladině se začnou dělat bublinky).
- Přidejte lžičku soli.
- Vmíchejte šťávu z 1 citronu.
- Mléko se začne srážet a vznikne sýřenina a syrovátka. Ta by měla být co nejvíce čirá. Pokud není, znovu směs zahřívejte a opět přidejte citron.
- Vše sceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a nechte vykapat (můžete použít i zatížení shora).
Syrovátka je zdravá a cenná tekutina, která se dá využít stejně dobře, jako sýr. Použijte ji při pečení, do kaše, můžete ji pít, chlazená je velice osvěžující. Obklady a koupele pomohou při řadě kožních problémů.
DALŠÍ RECEPTY K OCHUTNÁNÍ:
První kroky ke kvašení
aneb jednoduché pickles S kvašením se roztrhl pytel. Internet hovoří o…
Zero waste ke svačině
Možná si potrpíte na designové krabičky a možná si svačinu…
Domácí letní osvěžení
zdravě a bez obalu, z vaničky i ze dřívka Ležím…
Jahodový džem podle Zuzky
Během mé zavařovací kariéry jsem prošla všemi fázemi. Od té…
Podpořte udržitelný svět!
Umožňujeme lidem trvalý, bezplatný a snadný přístup k informacím o zero waste. Děkujeme, že podporujete naši práci.