Čerstvý paneer

04. 3. 2021
Off

Výroba vlastního domácího sýra je super cesta, jak zachránit mléko, které nestíháte zužitkovat jinak. Na čerstvý paneer navíc nepotřebujete nic jiného, než trochu soli a citron, který pomůže mléko vysrážet. Tedy alespoň podle domácího receptu našeho kolegy Jirky z Radhošťské.

Suroviny:

  • mléko (i na kraji životnosti)
  • sůl
  • citrón

Postup:

  • Mléko zahřejte pod bod varu (na hladině se začnou dělat bublinky).
  • Přidejte lžičku soli.
  • Vmíchejte šťávu z 1 citronu.
  • Mléko se začne srážet a vznikne sýřenina a syrovátka. Ta by měla být co nejvíce čirá. Pokud není, znovu směs zahřívejte  a opět přidejte citron.
  • Vše sceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a nechte vykapat (můžete použít i zatížení shora).

Syrovátka je zdravá a cenná tekutina, která se dá využít stejně dobře, jako sýr. Použijte ji při pečení, do kaše, můžete ji pít, chlazená je velice osvěžující. Obklady a koupele pomohou při řadě kožních problémů.

DALŠÍ RECEPTY K OCHUTNÁNÍ:

Podpořte udržitelný svět!

Umožňujeme lidem trvalý, bezplatný a snadný přístup k informacím o zero waste. Děkujeme, že podporujete naši práci.