Kopřivová nádivka

01. 4. 2021
Off

Co by k jaru či Velikonocím páslo více než kopřivová nádivka. Náš recept je na vegetariánskou verzi s tofu a hlívou. To se budete olizovat.

Suroviny na nádivku:

  • 200 g kopřiv
  • 10 ks rohlíků
  • 1 větší cibule
  • 3 vejce
  • 2 lžíce dezodorizovaného kokosového tuku
  • 70 g změklého másla
  • 200 g uzeného tofu
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • strouhanka jako záchrana, pokud to přeženete s vývarem
  • koření: pepř, kmín, papriku, kurkumu, sůl, majoránku, libeček, petržel

Suroviny na výpek z hlívy:

  • hlíva
  • 1 větší cibule
  • dezoderizovaný kokosový tuk

  • koření: mletý kmín, špetka uzené a sladké papriky, černá nebo jiná sůl
  • zbytek zeleninového vývaru

Postup nádivky:

Kopřivy ostříháme od tužších stonků. Zelená část by měla dávat tak 4 hrsti. Propláchneme, spaříme v osolené vodě, hned scedíme a propláchneme studenou (neztratí barvu).

Cibuli nadrobno nakrájíme a zpěníme na tuku. Na chvíli přidáme i nakrájené tofu. Poté pečivo nakrájíme na kostičky a přelijeme částí vývaru tak, aby nasáklo, ale nebylo moc mokré.

Dříve se používalo na namáčení rohlíků svařené mléko, ale nádivka se pak musí dříve spotřebovat.


Máslo si utřeme se žloutky. Z bílků vyšleháme sníh. Vegani použijí sliz ze lněného semínka a sníh z vyšlehané cizrnové vody. Případně přidají špetku černé soli, která přidá chuť a usnadní šlehání. Sníh přidáváme až na konec.

Vše ostatní smícháme dohromady, dochutíme kořením, případně konzistenci upravíme přidáním vývaru či strouhanky. Nakonec přimícháme sníh.

Nádivku plníme buď do pekáčku nebo vytvarujeme šišky. Při tvarování šišek je potřeba odhadnout poměr vývaru ve směsi. Na hřbetu šišky vytvoříme žlábek, do kterého se průběžně při zapékání přilévá výpek, aby nebyla nádivka suchá. Před zapékáním se může také pomašlovat nebo potřít tukem.
 

Peče se cca na 180 stupňů asi 40 minut do zlatova, dle trouby, velikosti…


Nádivku můžete přelévala výpekem z hlívy na dezodorizovaném kokosovém oleji. Tu si udělejte na pánvi a pak ji nechte v troubě, vedle nádivky a jednou za čas troubu otevřela a nádivku přelila výpekem.

Postup výpeku:

Hlívu opláchneme a najemno natrháme po dlouhých vlásečnicích. Cibuli najemno nakrájíme.

Dezodorizovaný kokosový olej připomíná sádlo a je vhodný na smažení. Na pánvi ho rozehřejeme klidně větší množství, přidáme cibuli a hlívu. Na závěr okořeníme a přidáme trochu vývaru. Používáme na přelévání nádivky. Bez vývaru se dá po ztuhnutí mazat jako škvarky na chleba.

DALŠÍ RECEPTY K OCHUTNÁNÍ:​

Podpořte udržitelný svět!

Umožňujeme lidem trvalý, bezplatný a snadný přístup k informacím o zero waste. Děkujeme, že podporujete naši práci.